sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Saksalaisessa ruokakaupassa

Kaikkihan tietää, että ruoka ja elintarvikkeet yleensäkin ovat Suomen hintatasoon verrattuna erittäinkin edullisia, alkoholista puhumattamaan. Tässä muutamia ihan arkisiin ruokaostoksiin liittyviä eroavaisuuksia.

- Aukioloajat. Kaupat pitävät pääsääntöisesti ovensa sunnuntaisin kiinni.

- Hedelmiä, vihanneksia ja muita ei yleensä punnita itse, vaan ne punnitaan kassalla oston yhteydessä.

- Panttipullot. Hyllynreunassa olevaan hintaan ei sisälly panttia, vaan se lisätään kassalla hintaan. Muovipullojen pantti on 25 snt riippumatta siitä, onko kyseessä puolen vai kahden litran pullon. Jotenkin hauskaa, sillä tosiaankin halvin vesi maksaa vain tuon 11 snt.


- Kaupoissa on heti sisääntulon luona tiski, josta saa usein itse tehtyjä hedelmä- tai marjasekoituksia ja kaikkea muuta hyvää, suhteellisen edullisesti.



- Kananmunat. Kananmunia myydään usein eri kokoisina, S, M ja L. Lisäksi maalattuja, ihan tavallisia kananmunia, myydään ympäri vuoden, ei ainoastaan pääsiäisenä.


- Punaisia banaanena. Saattaa olla hyvinkin mahdollista, että näitä myydään Suomessakin, mutta itse näin täällä vasta ensimmäin kerran.


- Leipomo. Lähes kaikissa kaupoissa on oma pikku leipomonsa, aivan kuten Lidlissä. Kovin yleistä on myöskin, ettei leipiä osteta kaupoista, vaan haetaan tuoreet sämpylät aamuisin leipomoista.

- Haribo. Karkkihylly on pullollaan Haribon makeisia ja se onkin ihan ykkösmerkki täällä. Voi kun tietäisivät Fazerista, vaikka löysin mä kerran Dumleja täältä!

- Lihavalikoima. Itse yllätyin kauppojen suppeisiin lihavalikoimiin. Marinoituja tai valmiiksi maustettuja lihoja löytyy myöskin hyvin harvoin. Monet hakevat lihansa lihatiskeiltä ja lihakauppiailta.

- Juomakauppa. Monilla ketjuilla ja ihan ketjuun kuulumattomilla yrityksillä on oikean kaupan vieressä tai kauempana erillinen juomakauppa, joka toimii ikään kuin juomien tukkukauppana. Monet hakevat kivennäisvettä tai olutta muutaman laatikon kerrallaan.

- Pakkauskoot. Mainittakoon esimerkkinä, että limuja löytyy ainakin seuraavan kokoisissa pulloissa: 0.25l, 0.33l, 0.5l, 0.75l, 1.0l, 1,25l, 1.5l ja 2.0l. Kuka tarvitsee niin paljon vaihtiehtoja?

- Tuotteiden ravintosisältömerkinnät. Muun muassa maitorahkan ja juuston rasvapitoisuus on mitattu tuotteen kuivamassasta, joten 45% juuston rasvapitoisuus ei ole ihan niin suuri, miltä kuulostaa. Yleisesti olen saanut sellasen kuvan, ettei ruokien ravintosisältöjä tuijotella ihan niin tiuhaan, kun Suomessa.

- Erilaiset olutsekotukset. Oluen sekoittaminen energiajuomaan, Coca Colaan tai mehuun on täällä suosittua. Jos et tykkää kaljasta, niin juot sitten näitä sekoituksia tai ihan vaan viiniä. Siiderit ja muut ovat aika harvassa nimittäin.


- Kassat. Kassahihna ennen kassaa on suhteellisen pitkä ja ihmisillä on jostain syystä hirveä kiire saada tuotteet hihnalle, vaikka asiakkaita on vielä vaikka kuinka monta ennen omaa vuoroa. Hihnan toinen pää vuorostaan onkin sitten lyhyt, se käytännössä loppuu heti, kun tuotteet on piipattu. Tarkoituksena on joko pakata samaan tahtiin, kun tuotteet piipataan tai ladata kaikki takaisin kärryyn. Kaupoissa on sitten erillisiä kassien pakkauspisteitä, jossa voi kuhnailla, niin kauan kun mieli tekee.

- Annika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti